Nuffnang Ads

Wednesday, December 21, 2016

Travelog Vietnam : Kota Dalat

Salam dan Salam Sejahtera



Dalat City..... 

Meh meh iolls nak sambung cerita pasal vacation tempoh hari. Aku sampai Dalat jam 430 pagi. Memang gelap lagi time tu then sejuk nya hingga ke tulang. Sweater pulak tak bawak keluar. K iolls menyesal. Hahahaha. Sebelum gerak pergi hotel, kiteorang beli tiket bus untuk balik Ho Chi Minh malam itu juga. Sebab memang plan nak balik malam tu juga sebab esok nya memang nak fokus kat Ho Chi Minh untuk shopping. Hehehe.

Kat station bus tu ada taxi tunggu, so jangan risau. Kiteorang tunjukkan surat booking.com then pandailah pakcik taxi tu bawak kami di hotel yang kiteorang booking tu. Sampai saja hotel pakcik taxi tu yang tekan kan loceng. Yelaaa, hotel tu tutup siap berpagar lagi. Dah la kat luar sejuk, gelap, anjing bersepah, memang cuak lah. Dah banyak kali tekan pakcik taxi tu pergi tinggalkan kami bertiga di depan hotel and orang hotel tu pun buka la pintu pagar tu sambil mata sepet-sepet. Serius rasa bersalah ganggu die tidur. Hahaha. Tapi nak buat macam mana kami kan customer. Customer always right. Ok, iolls gurau je. Hehehe.

Lepas dapat kunci bilik tu terus masuk. Bilik tinggi menggunung. Tingkat 4, gigih pagi pagi buta angkat beg naik tangga. Semput naik tangga sampai tingkat 4. Kat Dalat cuma booking 1 hotel saja. Untuk tumpang buat rehat semua apa yang patut. Dah bersihkan diri, solat dan makan semua. Rehatkan badan kejap. Yelah, mana nak selesa tidur kat dalam bus.......



Nam Quang Hotel 
Bilik hotel yang super duper selesa. 
Hanya rm54.60/night
Recommended !



Sebab kat Dalat takade langsung makanan halal,
maka ini laa sumber nak hidup kami. 
Hahahaha..... 


Tepat jam 9 pagi kami bersiap-siap untuk jelajah Kota Dalat. Untuk tour kiteorang pilih untuk menaiki motosikal dengan kadar sewa VND 130K sehari. Lebih jimat rasa  nya kalau sewa motor je. Minyak untuk 1 liter cuma VND 20K. Sebelum tour tu siap-siap ambik maps or buka waze. Sebab aku masa kat sana pakai waze. Alhamdulillah berjalan dengan lancar even ade sesat sikit. Hahaha. Ok, first tempat yang aku pergi Crazy House ! Fee masuk VND 40K. Crazy House adalah rumah fantasi, unik dari segi view dan landscape memang terlampau unik amazing tau. Aku sangat sangat sangat RECOMMENDED ! Korang kalau pergi Dalat, tolong jangan skip. Kalau korang skip, korang akan menyesal. Hahaha. Aku teruja sangat bile masuk. Rasa macam nak tahu macam mana mereka bina Crazy House nie. Terlampau unik. Sepanjang masuk, naik tangga bagai tak habis-habis kagum dengan landscape yang mereka bina nie. Tak terucap dengan kata-kata. Memang agak menakutkan juga tempat ini tapi dalam masa yang sama dia sangat unik tau. Tangga sempit, berpusing-pusing, jalan berliku-liku, tinggi sampai nampak pemandangan Kota Dalat. Tenang je rasa bile kau berada kat bahagian atas Crazy House tau. Meh nak share gambar sikit. 



Nampak tak atas bumbung tu ?
Haaa itu tangga die.
Mengeletar lutut kaki bile naik tangga tu. 



Belakang permandangan Kota Dalat !


Very nice itu tangga. -..-


Yeaaayyyy......


Bahagian atas Crazy House. 


Dah puas pusing, naik turun tangga maka kami teruskan jelajah ke tempat seterusnya. Iaitu Cable Car Dalat. Masih menggunakan waze sebagai petunjuk arah. Cable Car ini aku tak recommended sebab cable car die sama je macam kat Malaysia. Cuma yang bezanya hanya pemandangan. Sepanjang naik cable car nie korang akan nampak lebih jelas terang Kota Dalat nie. Sejuk aman tenang je rasa nya bile naik pergi ke Robin Hill. Kiteorang kejap je kat Robin Hill sebab jam 1230 orang tu kata kena balik. Just ambik gambar pusing kejap then pulang. Fee masuk VND70K/return. Kat situ ada orang jual buah strawberry, ubi rebus dan macam-macam buah lagi. 



Bawah tu memang hutan k. 



Geng travel Vietnam 


Baru nak feeling sorang2. Hahaha. 


Pemandangan belakang cantik sangat. 
Sejuk sampai rasa nak bawak selimut sekali. Hehehe. 


Dah selesai kat cable car kami pulang balik hotel. Untuk rehat, makan dan solat. Jam 2 sambung balik berjalan. Seterusnya aku pergi ke Datanla Waterfall. Tempat nie agak jauh dengan bandar. Itupasal laa masa pergi sini kiteorang sesat. Hahaha. Alaaaa biasalaa tu kalau sesat gitu kan. Even pakai waze pun tetap sesat k. Hahaha. Untuk masuk waterfall nie fee nya cuma VND20K. Then untuk pergi bawah tengok waterfall ade 2 pilihan sama ada turun naik mini roller coaster atau turun dengan hanya jalan kaki. Disebabkan aku nie suke benda yang lasak, maka nya pilih untuk naik mini roller coaster dengan bayaran fee hanya VND50K/return. Yang unik nya mini rolles coaster mereka adalah kena kawal sendiri. Kalau kat Malaysia, memang auto jalan sendiri kan tapi bukan di sini. Sini korang kena kawal sendiri, brek sendiri. Dia akan ajar macam mana nak kawal benda tu, Jangan risau k kawan-kawan. Bagi aku memang best la mini roller coaster die. Lagi-lagi part selekoh die. kalau rasa nak feeling terbang time part selekoh tu xpayah tekan brek, biar laju. Hahaha. Perghhh memang syok laa. Even kau kawal sendiri, kau dapat rasa keseronokkan naik roller coaster tu. Rasa macam nak naik lagi tau. Hahahaha. Menjerit wei naik benda tu. Menjerit bukan sebab takut tapi sebab syok sangat lagi2 part selekoh. Hahaha. Benda tu boleh naik 2 orang atau sorang. Kalau naik 2 org, org depan laa kawal, org blkng dok layan perasaan. Tapi kiteroang tak, masing2 naik sorang2. Hahaha. Baru syok sampai tak sempat nak rakam or pegang phone. Sebab nanti jem orang belakang beratur tunggu turn tau. Memang aku takkan lupa naik benda nie. Hahaha. Dah sampai waterfall tu ambik gambar je, sebab takboleh mandi pun. Sungai die deras sangat airnya. Maybe tu sebabnya dieorang tak bagi mandi. Cantik waterfall die, Dah puas main air, bergambar maka balik la kami. Balik pulak naik roller coaster juga tapi kali nie auto. Dok diam-diam nanti jalan la roller coaster tu tapi tak mencabar la sebab line nya hanya straight. Tak ade pusing-pusing or selekoh bagai. Hahaha. 



Waterfall dari sudut dekat.
Bertangga-tangga waterfall die. 


Waterfall sudut jauh, 
Deras k air die. 


Memasing taknak pandang kamera. >,,<


Haaa see, deras laju air sungai tu. 
Kalau terjun memang tak timbul2. 
Hahaha. 

Hari pun dah petang, so kiteorang cadang nak pusing-pusing Kota Dalat. Kota Dalat nie macam Cameron Highland. Sejuk. Dan ade sesetengah yang cakap Kota Dalat nie macam Kota Paris. Sebab bangunan die macam di Paris. Ye memang betul, aku tak nafikan. Cuma aku tak sempat nak snap gambar kat bangunan tu sebab tak tahu nak parking motor kat mana. Jadinya, mampu lalu saja. Kami sempat juga singgah ke Dalat Market. Dari barang kering hingga barang basah ade jual. Saje je jalan-jalan tengok dan nikmati cara hidup orang Dalat. Plan nak ke night market malam tu tapi kiteorang sekali kan jalan petang tu. Night market time tu pun dah buka. Dah jalan-jalan kat pasar so kiteorang bawak la motor tu pusing 1 Kota Dalat. Hahahaha. Masuk lorong situ sana sini, pergi sana pergi situ pergi sini. Padahal time tu kaki dah mengelatar kesejukkan tapi still nak pusing sampai puas. Tapi agak mencabar juga bawak motor waktu petang. Sebab time tu memang waktu kemuncak orang balik kerja. Tahu-tahu je orang Vietnam bawak motor macam mana. Bawak motor macam apa ntah tapi bebas dari eksiden tau. Uniknya negara Vietnam nie......



Keliling mercu nie adalah Dalat Market. 


Dah puas berjalan pusing maka nya pulang la kami ke hotel. Lagipun langit pun dah gelap padahal baru pukul 530 petang. Pulang kunci motor then masuk bilik kemas-kemas barang, rehat untuk pulang semula ke Ho Chi Minh. Van ambik jam 11.15 malam sebab bus kami jam 12malam. So, bagi aku Dalat City nie sangat best, banyak lagi tempat menarik cuma aku tak sempat nak explore je. InsyaAllah one day nanti. Hehe. Tak rugi pun 12jam pergi balik tidur dalam bus untuk ke Dalat City.
Very recommended !!!



Depan Nam Quang Hotel
Sebab hotel dh tutup, so kena tunggu van kat luar. 
Dah pakai sweater pun still mengeletar menggigil. 


Thankyou Dalat untuk kenangan
yang manis yang takkan dilupakan. 
Goodbye Dalat...... 


Sampai sini saja cerita di Dalat City. Ada masa nanti aku habiskan last part di Vietnam. 
Terima kasih sudi baca......

Tuesday, December 06, 2016

Travelog Vietnam : Ho Chi Minh City

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Lepas dah kongsikan tentang budget, sekarang aku nak kongsi pengalaman manis & pahit semasa kami jelajah bumi motorsikal. Why bumi motorsikal ? Sebab, kebanyakkan mereka menggunakan motorsikal sebagai pengangkutan utama. Memang berlambak laa motorsikal. Trip kali nie aku pergi dengan kawan sekolah SAMJ dulu. Die bawak adik die. Maka nya bertiga la kami. Flight berlepas jam 0245pm dan memakan masa selama 2 jam dari KLIA 2. Selamat landed jam 0345pm. Waktu mereka lewat 1 jam dengan waktu Malaysia. Sampai-sampai saja, kami terus ke kanan airport untuk menaiki bus no 152. Harga 5,000vnd dalam seringgit lebih. Hahaha. Diingatkan, kalo nak naik bus tolong jangan bayar pada orang yg jaga kaunter, bayar pada drive bus !! Bus 152 akan menuju ke bandar Ho Chi Minh. Kami turun di last perhentian iaitu station bus. Station bus ini berdekatan dengan Ben Thanh Market. Makan masa 30 minit juga untuk sampai ke bandar. Sampai pun agak petang, memang traffic agak sesak dengan motorsikal. Serius, biol otak tengok keadaan bandar mereka sebab terlalu banyak motorsikal. 



Sebelum berlepas....... Bye Malaysia....



Acah2 pegi US padahal takpun. Lalala. 




Turun saja dari bus terus jadi tak betul. Dalam hati siap kata boleh ke aku survive kat negara nie ? First plan turun je dari bus nak cari company bus. Plan memang nak ke Dalat malam tu juga. So, memang kena cari juga company bus tu. Tapi bile tengok keadaan time tu. Ya Allah, rasa hampir putus asa juga la. Tengah lapar nya, lepastu main jalan je. Tapi kiteorang gigihkan juga untuk cari company bus tu. Jalan je melintas je buat tak tahu je. Sampai sesat. Hahaha. Tanye orang tapi dyeorg bahasa english tak berapa nak faham. So, tunjuk alamat company tu. Tapi still tak tahu kat mana. Pastu kiteorg cari jalan sendiri. Beli simkad harga 100,000vnd. Unlimited data. Simkad asal nya die jual 150,000vnd tapi kiteorg mntk murah. Hahaha. Terus download Waze. Lalalala. Menyesal tak download awal-awal. *Pengajaran ! Tanye orang kedai simkad pun die tahu mcm tak tahu je tp still tunjuk kat seberang. Huaaaa kena lintas lagi. Hahaha. Lepas je download waze, teruskan berjalan, melintas berjalan melintas sampaikan hampir sesat lagi. Kahkahkah. Tapi kiteorang rasa memang hampir2 situ pun. Sebab kat area tu semua kedai yang sediakan perkhidmatan tour guide. Maka nya kiteorang tanye orang lagi. Alhamdulillah, die tahu. Yeaaayyyyy. Kiteorang ikut laaa cakap die, and finally kami sampai. Fuhhhh rasa bahagia wei. Serius penat sume hilang bile nampak company tu. Banyak je company bus yang sediakan pakej ke Dalat tapi harga dieorg mahal sikit 290,000vnd. Tapi company Futa Buslines kiteorg tgk harga dlm website 210,000vnd, beli kat situ pun harga sama. Sampai2 terus booking 3 seat. Tapi dapat seat atas, seat bawah dah full. Takapelah janji dapat. Kiteorg beli one way nak beli return tapi die tak kasi. Suruh bile kat Dalat nanti. Tak tahu laa kenapa. Hahaha. 

Dah selesai urusan beli tiket semua sementara tunggu bus kami jam 12 malam, kami terus pegi makan. Pilihan kedai makanan kite org malam first tu makan kat Hajah Basiroh.Dari Futa Bus Lines tu ke Hajah Basiroh kite org pilih untuk naik teksi. Sebab dah penat sangat berjalan ditambah lagi dengan kelaparan 1 hari tak makan. Kalau jalan kaki tak jauh sangat pun adalah dlm 15minit. Hahaha. Kalau naik teksi dlm 5 minit je. Dah sampai tu teksi tak turunkan kiteorg depan kedai tu pun sebab time tu jalan penuh dengan barang niaga dyeorg nak niaga di night market. Die turunkan kt lorong. So, kiteorg jalan kaki pergi cari sendiri Hajah Basiroh. Jalan sikit sampai dah.Hajah Basiroh nie dekat saja dengan Ben Than Market. Dah masuk kedai tu terus order makan. Korang jangan terkejut la dengan harga makanan dieorang.Serius sangat mahal.Menangis tak berlagu tau. Order air 3 gelas, nasi lemak ayam 2 nasi goring ikan masin total semua RM61.++. Marilah ber’huhuhu bersama2. Hahaha. Sebab dah lapar sangat, nak taknak kena makan gak. Lagi2 nak ke Dalat. Dalat tak ade makanan halal langsung, so korang siap2 la isi perut before pegi Dalat. Dah selesai makan  semua, tumpang solat kat Basiroh Fashion. Die bukan ade kedai makan saja, kedai pakaian pun ade juga tau. Hahaha.Basiroh Fashion depan Hajah Basiroh restoran je. Ambik wuduk siap2 kt toilet restoran tu sebab kedai tu jual pakaian je telekung sume tulah.Dah selesai makan solat semua, mula kami usha2 night market.Rambang mata oiiiii tengok.Murah2 !!Malam tu cuma tengok2 je takbeli pun sebab nak pegi Dalat, barang banyak so tahan nafsu nak beli kejap.Hahaha.Dalam 15 minit gitu laa kiteorg usha, takboleh lama2 sebab comfirm korang takkan tahan untuk membeli. Hahahaha.


Ini je dah rm61.++ . 
Menangis tak berlagu nasib coffee die sedap.









Antara barangan yang dijual di night market.


Lepas tu sementara tunggu jam 10pm kiteorg lepak taman di tengah2 kota Ho Chi Minh. Meriah tau taman dieorang, siap ada yang pasang lagu pastu menari2. Hahaha.Lepastu kiteorg terus ke company bus tadi untuk naik van.Van bawak kami ke Station Bus Besar Ho Chi Minh. Kat situ baru la korang akan Nampak banyak bus. Tunggu kejap kat bus station tu sementar dieorang panggil naik bus.Sebelum naik bus tu siap2 la pegi toilet ke apa ke. Sebab perjalanan Korang jauh then berhentinya Cuma sekali. Hahaha. Dalam kul 1130 kiteorg dipanggil naik.Naik2 bus teruja bakhang tengok slepper bus dyeorang.Hahahaha.Kat Malaysia takade tau, so sis batak kejap.Sebelum naik dyeorang akan bagi plastic untuk letak selipar korang. See, sangat-sangat menjaga kebersihan. Kiteorg 3 orang dapat katil atas.Sebab katil bawah sume full.Katil bawah kiteorg mat salleh, comel je tengok dyeorg tidur kt bawah tu.Hihihi.Dalam 10 minit naik bus, dyeorg akan bagi mineral water & tisu basah. Tepat jam 12 kiteorg bergerak ke Dalat. Tapi sebelum tu dyeorg ade pickup orang juga. Huhuhu.Jangan terkejut nanti korang tidur tetiba dengar orang bebel cakap bahasa Vietnam. Hahahaha. Die kejutkan kiteorg kot sebelum benti kat RNR, kot2 ade yg nak ke toilet ke. Serius wei aku terkejut, dahla tengah sedap tidur. Hahaha.Selamat Malam kalian. Update di Dalat, coming soon~ See you………

                                  

Tiket bus ke Dalat






Slepper bus. Selesa ! Siap ada selimut lagi tau 


Note :


  • Sila bawak botol kosong siap2 sebelum naik bus. Sebab lepas je korang tinggalkan Ho Chi Minh, korang takkan Nampak paip dlm toilet. Kahkahkah. Tapi sinki ade air, sebelum masuk toilet tu pegila isi air kat sinki. Hahaha. Terseksa uolls.
  • Bus akan berhenti sekali saja. Tempat tu kira macam RNR. Ada toilet semua. Cuma kedai makanan korang tak boleh makanla, sebab tak halal.
  • Sila booking hotel siap2 sebelum ke Dalat & request check in awal. Sebab kalau korang gerak malam, korang akan sampai dlm kul 430pagi. Charge check in awal USD 2. Dalam RM8.++ , tengok hotel juga.
  • Bawak baju sejuk sebab Dalat sejuk wei. Lagi2 waktu malam. Menggigil even dah pakai sweater. Hahahaha.
  • Bawak makanan Malaysia. Sebab Dalat xade langsung makanan halal. Ade ubi rebus tapi iolls tak yakin halal. Iolls was2. Hahaha.